- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، خیابان خیام، مسجد جامع زاهدان
مسجد جامع زاهدان از دیدنی های سیستان و بلوچستان و بزرگترین مسجد اهل سنت در زاهدان است. این مسجد را با عنوان مسجد جامع مکی نیز میشناسند. نمای بیرونی مسجد جامع زاهدان زیبایی و جذابیت منحصربهفردی دارد. هر سال گردشگران زیادی از داخل کشور، کشورهای همسایه ایران، کشورهای عربی و سایر کشورها برای بازدید از این مسجد به زاهدان میروند.
آنچه باید درباره مسجد جامع زاهدان بدانید:
- آنچه باید درباره مسجد جامع زاهدان بدانید:
- مسجد جامع زاهدان کجاست؟
- بمب گذاری مسجد جامع زاهدان
- معماری مسجد جامع زاهدان
- بازسازی مسجد جامع زاهدان
- بهترین زمان سفر به زاهدان و بازدید از مسجد جامع مکی کدام فصل است؟
- جاهای دیدنی اطراف مسجد جامع زاهدان
- موزه بزرگ زاهدان
- بازار سلمانزاده زاهدان
- مسجد فیض الرحمان زاهدان
- کافه ویونا
مسجد جامع زاهدان کجاست؟
- آدرس : استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، خیابان خیام، مسجد جامع زاهدان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: net.tr
مسجد جامع زاهدان که در خیابان خیام قرار دارد، از مساجد زیبای ایران و مکان های دیدنی زاهدان محسوب میشود. این مسجد وسعت زیادی دارد و در ساخت آن از اسلوب معماری خاصی استفاده شده است. مساحت فضای داخلی مسجد جامع زاهدان ۲۲,۰۰۰ متر مربع است و بیش از ۵۵,۰۰۰ نفر ظرفیت دارد. مسجد جامع زاهدان را عبدالعزیز ملازاده، از مشهورترین چهرههای اهل سنت در ایران، تاسیس کرد. این مسجد اهمیت زیادی برای مردم زاهدان دارد و نمازگزاران بسیاری برای ادای فریضه به این مسجد مراجعه میکنند و گردشگران بسیاری نیز به بازدید از آن میپردازند.
بمب گذاری مسجد جامع زاهدان
مسجد جامع زاهدان در روز ۲۵ تیرماه سال ۱۳۸۹ بعد از نماز مغرب و عشا، هدف بمبگذاری تروریستی قرار گرفت. بمبگذاری مسجد جامع زاهدان زمانی صورت گرفت که حاضران در مسجد به مناسبت میلاد حضرت امام حسین(ع)، به دعای کمیل مشغول بودند. گروه تروریستی قصد داشتند اهداف خود را در صحن مسجد پیاده کنند؛ اما بهدلیل تدابیر امنیتی که در هنگام بازدید از مسجد صورت گرفت، به هدف خود دست نیافتند.
عکاس: حسینعلی راشکی
پس از آنکه مسئول ورودی گیت مانع ورود یکی از تروریستهای عامل حمله انتحاری به صحن مسجد جامع زاهدان شد، آن بمبگذار ضامن انفجار را کشید و پنج نفر از مسئولان آن بخش به شهادت رسیدند.
بمب گذاری مسجد جامع زاهدان در ۲۵ تیرماه ۱۳۸۹ رخ داد
صدای انفجار، افراد بسیاری را در اطراف مسجد جمع کرد. عامل تروریستی دوم که موفق به ورود به صحن مسجد نشده بود، در خیابان با کشیدن ضامن جلیقه انتحاری، خود را منفجر کرد و سبب شهادت ۲۲ نفر و مجروحیت ۲۷۰ نفر شد. مسئولیت این بمبگذاری را گروه تروریستی ریگی به عهده گرفتند.
معماری مسجد جامع زاهدان
منبع عکس: adyannews
بنای مسجد جامع زاهدان ترکیبی از معماری ایرانی و اسلوب معماری عثمانی است. تولیت مسجد را مولانا عبدالحمید روحانی بلند پایه سنی مذهب بر عهده دارد. این مسجد زیبا در سال ۱۳۵۳ توسط مولانا عبدالعزیز ساخته شد. مساحت مسجد در ابتدا ۶۰۰ متر مربع بود و تنها دو مناره داشت که ارتفاع هر یک از آنها ۳۷ متر بود. مسجد جامع بعدها در چندین مرحله بازسازی شد و هر بار به مساحت آن افزوده شد.
مسجد جامع زاهدان که نمایی متفاوت از مساجد ایرانی دارد، دارای ۵۳ گنبد است که گنبد مرکز آن ۴۶ متر ارتفاع دارد. بنای مسجد با چهار مناره که ارتفاع هر یک از آنها به ۹۵ متر میرسد، از زیبایی منحصربهفردی برخوردار است.
مسجد جامع زاهدان ترکیبی از معماری ایرانی و عثمانی است
نمای بیرون مسجد جامع زاهدان، بهویژه گنبدهای سفید رنگ بنا، بسیار شبیه مسجد سلطان احمد در استانبول ترکیه است. فضای داخلی مسجد روشنایی قابلتوجهی دارد. نور زیاد فضای داخل مسجد جامع زاهدان، بهدلیل تعداد پنجرههای زیاد مسجد است. در ساخت فضای داخلی مسجد، از مسجدالنبی در مدینه الهام گرفتهاند. طراحی داخلی مسجد، دیوارها و ستونهای آن با معماری ایرانی ساخته شده و تزیینات آن نیز کاملا به معماری ایرانی مزین است.
بازسازی مسجد جامع زاهدان
منبع عکس: sonionline
مسجد جامع زاهدان در طی دو مرحله بازسازی، تبدیل به بزرگترین مسجد زاهدان شد. مرحله اول بازسازی مسجد در سال ۱۳۷۰ صورت گرفت که شامل زیرزمین، طبقه همکف و طبقه اول بود. بازسازی این سه طبقه، ۲۰ سال به طول انجامید.
مسجد جامع زاهدان دوبار بازسازی شد و بار دوم نقشه بنای آن تغییر کرد
مرحله دوم بازسازی مسجد از سال ۱۳۹۰ آغاز شد. پیش از آن برای رفع کمبود جا در صحن مسجد، سایهبانهایی فلزی برای نمازگزاران زده شد؛ اما بهدلیل ازدیاد نمازگزاران، باز هم فضا کافی نبود. سرانجام تصمیم به توسعه فضای مسجد گرفته شد که به این منظور، شیخ مولانا عبدالحمید با همکاری مردم زاهدان، هفت خانه را در سمت شرق مسجد خریداری و پروژه توسعه مسجد را آغاز کرد.
منبع عکس: newsin
برای بازسازی مسجد جامع زاهدان، نقشهای جدید طراحی شد و معماری متفاوتی برای آن در نظر گرفتند. نقشه جدید شباهتی به مساجد ایرانی نداشت. مسجد جامع زاهدان از سمت شمال و جنوب توسعه یافت. فضای داخلی مسجد جامع بعد از بازسازی و توسعه، حدود ۳۲,۰۰۰ متر مربع شد. در حال حاضر هنوز هم بخشهایی از نمای بیرونی و داخلی مسجد بهطور کامل تمام نشده و در حال تکمیل است.
مساحت مسجد جامع زاهدان ۳۲,۰۰۰ متر مربع است
برای ساخت مسجد در مرحله دوم، افراد زیادی بدون مزد و بهصورت داوطلبانه همکاری کردند. هزینههای ساخت مسجد نیز از طریق کمکهای مردم تامین شد. علت کمکهای مردمی در زمینه ساخت مسجد این بود که مردم اعتقاد داشتند مسجد را باید نمازگزاران بنا کنند. مسجد جامع زاهدان در حال حاضر ظرفیت ۵۵,۰۰۰ نمازگزار را دارد.
بهترین زمان سفر به زاهدان و بازدید از مسجد جامع مکی کدام فصل است؟
منبع عکس: نامشخص
استان سیستان بلوچستان جزو استانهای گرم و خشک ایران است؛ از اینرو، سفر به زاهدان در فصلهای گرم، لذت گشتوگذار در شهر را از شما میگیرد. بهترین زمان سفر به زاهدان و بازدید از مسجد جامع مکی، فصلهای بهار و پاییز است.
بازدید کامل از تمام بخشهای مسجد جامع زاهدان حدود دو ساعت از زمان شما را به خود اختصاص میدهد. بهترین زمان بازدید از مسجد جامع زاهدان هنگام اذان ظهر و برگزاری نماز ظهر است. روزهای جمعه و در حین برگزاری نماز جمعه نیز زمان مناسبی برای بازدید از مسجد جامع زاهدان است. در این زمان، مسجد بهدلیل حضور نمازگزاران حالوهوایی خاص و روحانی دارد.
جاهای دیدنی اطراف مسجد جامع زاهدان
زاهدان یکی از شهرهایی است که دیدنیهای زیادی برای گردشگران دارد؛ اما دیدنیهایی که در اطراف مسجد جامع زاهدان هستند شامل موزه بزرگ زاهدان، بازار سلمانزاده و مسجد فیضالرحمان میشود. کافه ویونا نیز از کافههای نزدیک به مسجد جامع است که برای استراحت و سرو نوشیدنی فضای مناسبی دارد.
موزه بزرگ زاهدان
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، تقاطع خیابان آیتالله مطهری و امداد، موزه بزرگ زاهدان (مشاهده روی نقشه)
- ساعت کار: ۹ صبح تا ۱۴
- هزینه بازدید از موزه: بلیط موزه برای گردشگران ایرانی ۲۰ هزار ریال و برای گردشگران خارجی ۸۰ هزار ریال است.
منبع عکس: ilna
موزه بزرگ زاهدان یکی از جاهای تاریخی و بسیار زیبای شهر است. این موزه در ۱۰۰۰ متر مربع و پنج طبقه، حکایت پنج هزار ساله مردم سیستان و بلوچستان را در خود نهان دارد. معماری مدرن و منحصربهفرد موزه بر جذابیت آن میافزاید. زیبایی ساختمان موزه بهاندازهای است که برخی آن را «نگین و مروارید درخشان شهر» نامگذاری کردهاند. تماشای هنر معماری به کار رفته در این مسجد هر گردشگری را شگفتزده میکند.
بازار سلمانزاده زاهدان
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، نبش خیابان مهران، بازار سلمانزاده (مشاهده نقشه)
منبع عکس: newsin
بازار سلمانزاده جزو دیدنیهای محبوب گردشگران در زاهدان است که با نام بوتیک سلمانزاده نیز شهرت دارد. در این بازار پوشاک، کفش و کیف به فروش میرسد. بازار سلمانزاده یک بازار سنتی بومی است و اجناس مدرن در آن به فروش نمیرسد. قیمت اجناس گوناگون محلی در این بازار بسیار مناسب است. علاوه بر خرید، برای شناخت و نزدیکی بیشتر به فرهنگ مردم بومی زاهدان و زندگی آنها، میتوانید سری به این بازار بزنید.
مسجد فیض الرحمان زاهدان
- آدرس: زاهدان، خیابان مجدیه، مسجد فیض الرحمان زاهدان (مشاهده روی نقشه)
مسجد فیض الرحمان زاهدان جزو مساجد قدیمی شهر است و سابقه آن به دوره قاجار میرسد. مسجد فیض الرحمان به مسجد فیض هم شهرت دارد و برخی آن را به این نام میشناسند. موسس مسجد، فردی با نام کدخدا فیضالله بود و معماری آن را نیز استاد حیدری که از معماران بزرگ ایران است بر عهده داشت.
مسجد فیض الرحمان اواخر دوره قاجاریه بنا شد
ظاهر مسجد فیض کاملا سنتی است. طاقبندی مسجد فیض، ستونهای سبز رنگ مسجد و فرشهای قرمز داخل آن، روی ظاهر و چشمانداز مسجد تاثیر فوقالعادهای دارند. برای خنک شدن فضای مسجد از پنکههایی که میان گنبدهای شبستان آویزان شده است، استفاده میشود.
کافه ویونا
- آدرس: زاهدان، خیابان قلنبر، بین قلنبر ۶ و هفت، کافه ویونا (مشاهده روی نقشه)
- ساعت کار: ۱۰ صبح تا ۲۳
منبع عکس: hameghlim
کافه ویونا از کافههای نزدیک به مسجد جامع زاهدان است. در این کافه علاوه بر نوشیدنی، صبحانه نیز سرو میشود. اگر قصد میل کردن صبحانه را در این کافه دارید؛ باید بدانید که چون کافه ساعت ۱۰ صبح باز میشود؛ طبیعی است که صبحانهتان را با تاخیر میل خواهید کرد. پیتزاهای کافه ویونا بسیار معروف هستند. کافه سطح قیمتی مناسبی دارد و شرایط و امکانات لازم برای جمعهای خانوادگی و جمعهای دوستانه را فراهم کرده است.
مسجد جامع مکی زاهدان از مساجد نوساز در ایران است که با اسلوب معماری عثمانی ساخته شده است و نمای بیرونی آن شباهتی به دیگر مساجد سنتی ایران ندارد. اگر شما هم تجربه بازدید از مسجد جامع زاهدان را دارید، نظرتان را با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
عکسهای گالری از ویکیمدیا (عکاس: صفا دانشور). منبع عکس کاور: portal.sbnotary.ir. عکاس: نامشخص
نویسنده: زهرا آذرنیوش
سوالات متداول
مسجد جامع زاهدان کجاست؟
خیابان خیام شهر زاهدان
مهمترین واقعه مسجد زاهدان چیست؟
بمبگذاری تابستان ۱۳۸۹ توسط گروه تروریستی ریگی
معماری مسجد جامع زاهدان چگونه است؟
مسجد جامع زاهدان با اسلوب معماری مساجد عثمانی ساخته شده است و نمای بیرونی آن با مساجد قدیمی ایرانی متمایز است.
نام دیگر مسجد جامع زاهدان چیست؟
مسجد جامع مکی