کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

پل زمان خان سامان

سه‌شنبه ۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۹
مطالعه 18 دقیقه
پل زمان خان سامان روی زاینده رود
پل زمانخان سامان از جاهای دیدنی سامان در استان چهارمحال و بختیاری و از آثار ملی ایران است.
تبلیغات
پل زمان خان سامان
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان چهار محال و بختیاری، شهرکرد، شهرستان سامان، پنج کیلومتری شمال شهر سامان
پل زمان خان سامان روی زاینده رود
مشاهده روی نقشه
جریان خروشان آب زیر پل زمان خان سامان
پل زمان خان سامان و جریان آب زاینده‌رود

با شنیدن نام زاینده رود، همه ما به یاد پل‌های تاریخی اصفهان مانند سی و سه پل، پل خواجو و... می‌افتیم؛ اما باید بدانید که پل‌های متعددی روی این رودخانه ساخته شده‌اند که ارزش گردشگری و تاریخی دارند و گردشگران را از سراسر ایران به‌سمت خود می‌کشانند. پل زمان خان، یکی از پل‌های تاریخی زاینده رود، رگ حیات فلات مرکزی ایران، است که از جاهای دیدنی سامان به شمار می‌آید. این پل تاریخی با قدمتی از دوره صفویه برای تردد ایل‌ها و عشایر قشقایی ساخته شد.

پل زمان خان در احاطه طبیعتی سرسبز قرار دارد و مکانی مناسب برای علاقه‌مندان به آثار تاریخی و طبیعت‌گردان به شمار می‌آید. از جمله تفریحات محبوب در این منطقه می‌توان به رفتینگ اشاره کرد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با پل زمان خان، تاریخچه، معماری، امکانات و تفریحات آن آشنا کنیم.

کپی لینک

هرآنچه باید درباره پل زمان خان بدانید:

کپی لینک

پل زمان خان کجاست؟

عکس پل زمان خان

منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان. عکاس: ناشناس

زاینده رود یکی از مهم‌ترین رودخانه‌های ایران و بزرگ‌ترین رودخانه فلات مرکزی است که از کوه‌های زاگرس سرچشمه می‌گیرد و پس از جاری شدن در کویر مرکزی ایران، در نهایت به تالاب گاوخونی می‌ریزد. روی این رود در طول تاریخ پل‌های متعددی به‌خصوص در دوره صفوی ساخته شده است؛ پل‌هایی که امروز ارزش تاریخی بسیار دارند و جزو جاذبه‌های گردشگری شهرها به شمار می‌روند.

پل تاریخی زمان خان یکی از پل‌های بر فراز آب‌های خروشان زاینده رود است که دو طرف ساحل این رود را به هم متصل می‌کند. این پل در استان چهار محال و بختیاری در فاصله ۲۷ کیلومتری (۲۷ دقیقه‌ای) شمال شهر کرد و ۵٫۲ کیلومتری (هشت دقیقه‌ای) شهرستان سامان قرار دارد. پل زمان خان در یک منطقه خوش‌آب‌و‌هوا و زیبا واقع شده است و به همین دلیل به‌عنوان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌ های گردشگری استان چهارمحال و بختیاری شناخته می‌شود. فاصله پل زمان خان شهرکرد تا تهران، ۵۱۰ کیلومتر (پنج ساعت و ۳۰ دقیقه) است.

عکس پل زمان خان شهرکرد

منبع عکس: پایگاه خبری صاحب نیوز. عکاس: محمدرضا باقری

شهرستان سامان به‌قدری زیبا است که لقب «نگین گردشگری چهار محال و بختیاری» را به دوش می‌کشد. سامان به‌علت باغات بسیار زیاد به‌خصوص باغ‌های بادام و گردو به شهرستان شکوفه نیز معروف است. این منطقه هر سال، بیشترین گردشگر را در سطح استان چهار محال و بختیاری دارد. از آثار تاریخی و معماری شهرستان می‌توان از مسجد جامع سامان، آسیاب آبی پل زمانخان، بافت تاریخی روستای یاسه چای، پل هوره، بقایای قلعه هوره،‌ حمام هوره و مقبره دهقان سامانی یاد کرد. از دیگر جاذبه‌های شهر مجتمع فرهنگی تفریحی پل زمانخان و مجموعه کاخ پیشین فرح است که اکنون به هتل تبدیل شده است.

دهقان سامانی از مشهورترین شاعران این استان درباره زادگاه خود، شهر سامان، این‌گونه می‌سراید:

سامان که بود به زیر کوه شیراز داده‌ است به مرغ روح سعدی پرواز آن مرغ شده به قالب دهقان باز گوید غزل و همی بر آرد آواز ای دل ار می‌طلبی مملکت جانی را رو به سامان و ببین جنت روحانی را دهی آراسته و ساخته بینی چو بهشت مستعد گشته به هر فصل و گل‌افشانی را
کپی لینک

مسیر دسترسی پل زمان خان شهر کرد

مسیر دسترسی پل زمان خان شهر کرد

عکاس: پایگاه خبری صاحب نیوز. عکاس: محمدرضا باقری

برای دسترسی به پل زمان خان از شهر کرد باید خود را به شهر سامان برسانید و از آنجا وارد بلوار جانبازان شوید. سپس با توجه به تابلوهای راهنما به روستای ایل بیگی بروید. ورودی این پل در این روستا واقع شده است.

  • آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهرکرد، شهرستان سامان، پنج کیلومتری شمال شهر سامان (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

تاریخچه پل زمان خان

2022-2-83391905-7a24-47e3-be1b-ffcd5b326459

منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس

پل زمان خان در دوره صفوی توسط یکی از سران ایل قشقایی ساخته شد تا ایل‌ها و عشایر بتوانند به‌آسانی از روی زاینده رود عبور کنند

برخی از مورخان، قدمت پل زمان خان را به دوره ساسانیان نسبت می‌دهند و می‌گویند این پل در طول سال‌های بعد تکمیل شده است؛ البته در کتاب شناخت سرزمین چهارمحال، بخشی وجود دارد که نشان می‌دهد این پل در دوره حکومت صفویان احداث شده است. طبق شواهد به دست آمده از بیشتر منابع تاریخی، فردی به نام «زمان خان نفر ایل بیگی»، یکی از سران ایل قشقایی، دستور ساخت این پل را در سال ۱۰۲۲ هجری قمری داده است تا ایل‌ها و عشایر قشقایی و بختیاری بتوانند به‌آسانی و بدون تلافات چهارپایان از روی آن عبور کنند.

زمان خان یکی از اعضای خاندان ایل بیگی (ایل‌های ترک زبان قشقایی استان فارس) و رئیس طایفه «نفر» بود. او همچنین در طول زندگی خود به‌عنوان یکی از سرداران معروف پادشاهان صفوی شناخته می‌شد و دامنه کوچ طایفه‌اش تا منطقه سامان می‌رسید؛ به همین دلیل، او به‌همراه ایلش تصمیم می‌گیرند تا در روستای ایل بیگی ساکن شوند.

ایل نفر از ایلات بزرگ استان فارس بودند و از دوره صفویه، به‌ویژه در دوره های افشاریه و زندیه و اوایل قاجاریه در استان فارس مناصب مهم سیاسی و نظامی را در اختیار داشتند. در حال حاضر طایفه نفر (بخشی از این ایل بزرگ) در شهرستان مرودشت در استان فارس و در محله نفر زندگی می‌کنند.

پل زمان خان شهر کرد

عکاس: امیرحسین لشگری

در فارسنامه ناصری، کتابی درباره تاریخ و جغرافیای فارس، سلسله خوانین طایفه نفر به «زمان خان لو قشقایی» نسبت داده می‌شوند. در این کتاب درباره نوادگان زمان خان نفر چنین آمده است:

حاج حسین خان نفر در زمان دولت نادرشاهی و سلطنت کریم خان اعتباری تمام در مملکت فارس داشت، راتق و فاتق امور دیوانی بود و حکومت طایفه بهارلو و نفر در کف کفایتش به اقتدار می‌گذشت و بعد از وفات او خلف الصدقش محمد تقی خان نفر به‌جای پدر برقرار شد و بعد از وفات او خلف الصدقش علی اکبر خان نفر شاعر «انجم» تخلص بعد از وفات پدر به حکومت بهارلو و نفر برقرار شد.

قبل از احداث پل زمان خان، عشایر مجبور بودند تا از زاینده رود عبور کنند. یک بار در حین عبور از این رود، کودکی در آب‌های خروشان زاینده رود غرق شد. مادر او، جسد فرزندش را نزد زمان خان برد و به وی گفت:

تا کی مادران ایل باید شاهد غرق شدن فرزندان خود باشند؟

حادثه غرق شدن کودک و اعتراض مادر وی سبب شد تا زمان خان به فکر احداث پلی روی زاینده رود بیفتد و بلافاصله دستور ساخت آن را صادر کند. وی از همه اهالی درخواست کرد تا در ساخت این پل مشارکت کنند.

چشم انداز پل زمان خان

منبع عکس: راسخون. عکاس: ناشناس

پل تاریخی زمان خان تا به امروز سه بار در سال ۱۲۰۲ توسط کارگزاران حکومت صفوی، در حدود سال ۱۲۸۹ توسط خوانین روستای ایل بیگی و در سال ۱۳۲۱ توسط حاج عبدالحسین قزوینی مالک قریه «چم عالی» مورد مرمت قرار گرفته است. این پل در آخرین بازسازی به‌طور کامل مرمت شد و استحکام آن با توجه به ساخت دیوار سنگی در دو طرف پل به‌طرز قابل‌توجهی افزایش یافت. پل زمان خان یکی از آثار تاریخی مهم ایران به شمار می‌آید و نام آن با شماره ثبت ۱۷۴۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

مالک پل زمان خان میراث فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری است که هر سال آن را به بخش خصوصی واگذار می‌کند. مهم‌ترین منبع در‌آمد مردم محلی این شهرستان، پس از کشاورزی جذب گردشگران، این پل تاریخی است؛ پلی که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نمادهای مردم محلی شهرستان سامان شناخته می‌شود.

کپی لینک

معماری پل زمان خان

معماری  پل زمان خان

عکاس: زهرا آذرنیوش

پل زمان خان به پل‌های دوره ساسانی شباهت زیادی دارد؛ به همین دلیل برخی از محققان آن را بازمانده‌ای از پل‌های شبیه به پل دز در شهرستان دزفول و سایر بندها و پل‌های مربوط به این دوران می‌دانند.

پل زمان خان در دوره صفوی تنها یک دهانه داشت و در دوره قاجار یک دهانه دیگر به آن اضافه شد

قبل از احداث پل زمان خان در این منطقه پل‌های متعددی ساخته شدند؛ اما به‌دلایل متعددی از جمله اشتباهات مهندسی مقاومت خوبی در برابر جریان آب نداشتند و دوام نمی‌آوردند. تا اینکه معماران با توجه به خروشان بودن زاینده رود در این بخش، فضای بین دو پیچ رودخانه را برای احداث پل انتخاب کردند که توسط صخره باریکی از هم جدا شده بودند. جالب است بدانید که در دوره صفوی پل زمان خان تنها یک دهانه داشت و دهانه غربی در دوره قاجار به آن اضافه شد.

در حال حاضر، پل زمان خان شهرکرد دارای دو دهانه نامساوی قوسی شکل با عرض‌های متفاوت پنج و ۵٫۶ متر است که بر سه پایه سنگی استوار هستند. پایه میانی پل با چرخشی ۳۰ درجه نسبت به جریان آب، حالتی قوسی دارد و دریچه‌ای کوچک و توخالی نیز بر بالای پل برای کاهش وزن و جلوگیری از رانش پل تعبیه شده است. بدنه پل زمان خان آجری است و از رموز استحکام و استواری پل می‌توان به استفاده از طاق های ضربی و ملاط گچ و ساروج اشاره کرد. همان طور که گفتیم، این پل روی یک صخره احداث شده است؛ صخره‌ای که نقش یک پایه و موج‌شکن را ایفا می‌کند تا امواج خروشان زاینده رود آسیبی به پل نرسانند.

مناظر اطراف پل زمان خان

منبع عکس: پایگاه خبری صاحب نیوز. عکاس: محمدرضا باقری

پل زمان خان دارای ۳۲ متر طول و ۴٫۵ متر پهنا است و در ارتفاع ۱۲ متری از بستر زاینده رود قرار دارد؛ پلی که در سالیان متمادی مسیر عبور عشایر بوده است و امروز تاریخ منطقه را به ما نشان می‌دهد.

آسیاب آبی پل زمان خان نیز یکی دیگر از دیدنیهای این پل است که درست در مجاورت آن قرار دارد. این آسیاب به دستور زمان‌خان، رئیس طایفه نفر، از ایلات ترک‌زبان قشقایی استان فارس و از سرداران معروف شاهان صفوی روی رودخانه زاینده رود ساخته شد. قدمت این بنا به دوره قاجار بازمی‌گردد؛ آسیابی که در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۷۸، با شماره ثبت ۲۵۹۳ در آثار ملی ایران به ثبت رسید. در سال‌های اخیر در نزدیکی پل زمان خان، یک پل معلق ساخته شده است که گردشگران با عبور از آن فعالیتی هیجان‌انگیز و پر از آدرنالین را تجربه می‌کنند.

رفتبنگ پل زمان خان

عکاس: زهرا آذرنیوش

رفتینگ یک فعالیت تفریحی ورزشی آبی هیجان‌انگیز است که به‌صورت گروهی و توسط قایق در آب‌های خروشان انجام می‌شود و در بین جوانان طرفدار بسیاری دارد. قایق‌های رفتینگ قایق‌های بزرگ بادی با ظرفیت چهار تا ۱۸ نفر هستند. جنس این قایق‌ها طوری انتخاب می‌شود تا که در برابر ضربات متعدد به سنگ‌ها و صخره‌ها مقاوم باشد. برای تجربه این ورزش لذت‌بخش نیازی به مهارت خاص و دوره ندارید و تنها با راهنمایی‌های مربی‌ها می‌توانید از آن لذت ببرید. در سطح بین‌المللی درجه سختی و نوع موج رودخانه‌ها در ۶ دسته یا سطح قرار می‌گیرند که درجه ۶ سخت‌ترین آن‌ها به حساب می‌آید.

رفتینگ در سال‌های اخیر طرفداران بسیاری در ایران پیدا کرده است؛ به همین دلیل شرکت‌های مختلفی، در رودخانه‌های خروشان ایران از جمله زاینده رود تور رفتینگ برگزار می‌کنند. رفتینگ در رودخانه زاینده‌رود در نزدیکی پل زمان خان، محبوب‌ترین تفریح این منطقه در میان گردشگران است. گردشگران با پیش‌روی در مسیر رودخانه زاینده‌رود تلاطم بیشتر آب را حس می‌کنند. درجه سختی موج‌های این رودخانه بین دو و سه متغیر است و در اطراف پل زمانخان حتی به چهار نیز می‌رسد. رفتینگ زاینده رود به‌دلیل ارزان‌تر و آرام‌تر بودن نسبت به ارمند‌، به افراد مبتدی توصیه می‌شود.

پل معلق پل زمان خان

منبع عکس: gardeshgari724.com. عکاس: ناشناس

برای تجربه هیجان بیشتر بهتر است در فصل بهار به رفتینگ در نزدیکی پل زمان خان بپردازید؛ زیرا در این زمان از سال رودخانه پرآب‌تر است. این رودخانه سه مسیر برای رفتینگ دارد:

  • از پل زمان خان تا پل چلوان: کوتاه‌ترین مسیر است که حدود سه کیلومتر را در مدت زمان ۳۰ دقیقه می‌توان طی کرد.
  • از بابا پیر احمد تا پل زمان خان: این مسیر حدود هشت کیلومتر و زمان پیمودن آن تقریبا یک ساعت و نیم است.
  • از سودجان تا پل زمان خان: مسیر ۱۷ کیلومتری پیش رو است که حدود پنج ساعت برای پیمودن آن زمان لازم است.
کپی لینک

تفریحات پل زمان خان

تفریحات پل زمان خان

منبع عکس: gardeshgari724.com. عکاس: ناشناس

پل زمان در گذشته برای عبور و مرور عشایر ساخته شد؛ اما امروزه جنبه گردشگری این پل زبانزد خاص و عام است. وجود چشم‌اندازهای طبیعی بی‌نظیر، باغ‌های هلو، بادام و گردو و امکانات مناسب در این منطقه، پل زمان خان را تبدیل به مکانی محبوب در میان اهالی منطقه و گردشگران کرده‌اند. در اطراف این پل علاوه بر رفتینگ می‌توانید به فعالیت‌های تفریحی دیگری نیز بپردازید که در ادامه برخی از آن‌ها را به شما شرح خواهیم داد.

کپی لینک

ماهیگیری و شنا

رفتینگ، ماهیگیری، شنا، پیک نیک و عکاسی از تفریحات پل زمان خان هستند

قزل‌آلای وحشی (گوشت صورتی) از جمله آبزیانی است که در زاینده رود زندگی می‌کند؛ بنابراین مناطق اطراف پل زمان خان، مکانی مناسب برای ماهیگیری هستند. پس اگر به اصول ماهیگیری آشنا هستید و ابزار آن را دارید در سفر به منطقه پل زمان خان، این گزینه تفریحی را از قلم نیندازید.

شنا از دیگر گزینه‌های تفریحی محبوب در اطراف پل زمان خان است؛ البته زمانی که رودخانه مواج نیست و خطری شما را تهدید نمی‌کند.

ماهیگیری در پل زمان خان

منبع عکس: پایگاه خبری صاحب نیوز. عکاس: محمدرضا باقری

کپی لینک

پیک نیک و عکاسی

طبیعت اطراف پل زمان خان بسیار زیبا و تماشایی است. به همین دلیل خانواده‌ها و گروه‌های دوستانه بسیاری این منطقه را برای پیک نیک انتخاب می‌کنند و روزی به‌یادماندنی همراه با عزیزانشان در اطراف این پل می‌سازند. در سفر به این منطقه عکاسی از چشم‌اندازهای طبیعی خارق‌العاده را فراموش نکنید.

کپی لینک

امکانات پل زمان خان

امکانات پل زمان خان

منبع عکس: gardeshgari724.com. عکاس: ناشناس

پل زمان خان، منطقه‌ای گردشگری است؛ به همین دلیل امکانات رفاهی نسبتا خوبی در آن برای رفاه حال گردشگران تعبیه شده است. اقامتگاه، سرویس بهداشتی، فروشگاه‌های خرید سوغات، آلاچیق کنار رودخانه، چایخانه، پاركینگ، کافه رستوران، سكوی نشیمن، آب آشامیدنی، تجهیزات جهت بازی كودكان و فضای سبز از جمله این امکانات هستند. به‌علاوه در طول مسیر پنج کیلومتری از شهرستان سامان به مقصد پل زمان خان، باغ‌های متعددی از گردشگران پذیرایی می‌کنند.

کپی لینک

اقامت در اطراف پل زمان خان

دهکده زاگرس

ویلاهای دهکده زاگرس. منبع عکس: vilapila.irو عکاس: ناشناس

در سفر به منطقه زمان خان نگران اقامت نباشید؛ زیرا در اطراف این منطقه امکانات اقامتی مناسبی چون هتل‌ها، مهمانسراها، ویلاها، خانه‌های محلی و اقامتگاه‌های بومگردی وجود دارند. به‌علاوه شما می‌توانید با همراه داشتن وسایل کمپینگ در این منطقه کمپ کنید و شبی خاطره‌انگیز برای خود رقم بزنید.

دهکده زاگرس (در فاصله ۸۰۰ متری پل) با ویلاها و خانه‌های لوکس با چشم‌اندازهای رودخانه و پل تاریخی زمان خان، هتل رفاه گستر، هتل بومگردی تلفن‌خانه در شهر سامان (با ظرفیت اسکان و پذیرش ۱۸ گردشگر) و اقامتگاه بومگردی گینای در روستای کاهکش از جمله گزینه‌های پیش روی شما هستند. شما همچنین می‌توانید برای اقامت، هتل های شهر کرد از جمله هتل جهانگردی، هتل دامون، هتل دیبا و هتل آزادی را انتخاب کنید و برای گردشی یک‌روزه به پل زمان بیایید.

کپی لینک

بهترین زمان بازدید از پل زمان خان

بهترین زمان بازدید از پل زمان خان

منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس:امین صالحی

در بهار و تابستان به بازدید از پل زمان خان بیایید

بهترین زمان برای سفر به پل زمان خان فصل بهار و تابستان است؛ زمانی که شهر سامان با آب و هوایی معتدل انتظار شما را می‌کشد و رودخانه پرآب زاینده رود در بهترین حالت برای تجربه رفتینگ قرار دارد.

در نظر داشته باشید که آب و هوای شهر کرد در پاییز و زمستان بسیار سرد است و سفر به پل زمان خان در این فصول با توجه به کاهش دمای شدید می‌تواند برای شما آزاردهنده باشد.

کپی لینک

نکات مهم در زمان بازدید از پل زمان خان

بازدید از پل زمان خان

منبع عکس: پایگاه خبری صاحب نیوز. عکاس: محمدرضا باقری

  • در زمان بازدید از پل زمان خان، بهتر است وسایلی چون دفترچه بیمه، دارو های عمومی، تلفن همراه، شارژر موبایل، کارت شناسایی، لباس گرم، میان‌وعده، آب آشامیدنی و کیسه زباله و همچنین عینک آفتابی، وعده‌های غذایی، لباس اضافه، کرم ضدآفتاب، دمپایی و صندل، کفش اضافه و وسایل بازی به‌همراه داشته باشید.
  • اگر قصد دارید در اطراف پل زمان خان بساط پیک نیک پهن کنید، حتما وسایل مربوط به پیک نیک مانند زیرانداز، ظروف، گاز پیک نیکی، چادر و غیره را در صندوق عقب ماشین بگذارید.
  • در نظر داشته باشید که در روزهای تعطیل، ترافیک سنگینی در مسیر دسترسی به پل زمان خان وجود دارد. به‌علاوه مسائلی چون کمبود فضای پارکینگ، کمبود سرویس بهداشتی و کمبود فضای استقرار دستگاه امدادی، امنیتی، نظارتی در این منطقه، گردشگران را با مشکل مواجه می‌کنند. پس یا در روزهای وسط هفته به‌سمت این جاذبه تاریخی بروید یا آماده مشکلات احتمالی باشید.
  • در سفر به پل زمان خان حتی در فصول گرم سال نیز، لباس گرم به‌همراه داشته باشید.
نکات بازدید از پل زمان خان

منبع عکس: پایگاه خبری صاحب نیوز. عکاس: محمدرضا باقری

  • اگر قصد کمپینگ دارید، حتما وسایل گرمایشی، پتو، چادر و پشه‌بند به‌همراه داشته باشید.
  • از شنا در فصول پرآب سال بپرهیزید.
  • خریدهای خود را قبل از خروج از شهر سامان انجام دهید.
  • در زمان بازدید از پل زمان خان، زباله‌های خود (زباله تر مانند پوست میوه و غذا، پلاستیک، بطری آب معدنی، ته‌سیگار و غیره) را در طبیعت رها نکنید و سعی کنید چیزی جز ردپا از خود باقی نگذارید. فراموش نکنید که طبیعت امانتی برای نسل‌های آینده است و همه ما به‌عنوان یک گردشگر مسئولیت‌پذیر، وظیفه محافظت از آن را بر عهده داریم.
  • از غرفه‌های صنایع دستی و سوغات در اطراف پل زمان خان، یادگاری و خوراکی‌های خوشمزه بخرید تا به اقتصاد مردم بومی کمک کنید.
کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف پل زمان خان

کپی لینک

مسجد جامع سامان

  • فاصله از پل تاریخی زمان خان: ۵٫۳ کیلومتر (هشت دقیقه)
  • آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهرستان سامان، محله مسجد جامع یا میانه شهر سامان، خیابان سعدی، کوچه شهید مردانی (مشاهده روی نقشه)
مسجد جامع سامان

منبع عکس: سایت سامان برتر. عکاس: ناشناس

مسجد جامع سامان با قدمتی از دوره قاجار یکی از آثار ثبت شده ملی شهر سامان است. این مسجد یک شبستان و دو ورودی در شمال خاوری و جنوب باختری دارد؛ ورودی شمال خاوری به‌شکل هشتی و با گنبدی عرقچین ساخته شده‌ است. شبستان مسجد جامع سامان، پلانی مستطیل‌شکل دارد و به شیوه طاق و چشمه روی هشت ستون سنگی مشعلی شکل استوار شده‌ است. از مصالح به کار رفته در ساخت این مسجد می‌توان به آجر، گچ و ساروج اشاره کرد. تزیینات خاصی در بنای مسجد به چشم نمی‌خورد و تنها رسم‌بندی‌‌هایی از آجر در نمای ورودی شمالی دیده می‌شوند.

کپی لینک

روستای هوره

  • فاصله از پل تاریخی زمان خان: ۱۲٫۵ کیلومتر (۱۹ دقیقه)
  • آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهرستان سامان (مشاهده روی نقشه)
قلعه هوره

قلعه هوره.منبع عکس: خبرگزاری مهرو عکاس: ناشناس

مقلعه هوره، پل سنگی و حمام از دیدنیهای روستای هوره هستند؛ روستایی که قدمت آن به ۷۰۰ سال قبل باز می‌گردد

روستای کوهستانی هوره از توابع شهرستان سامان در استان چهارمحال و بختیاری است. پیشینه‌ تاریخی روستا به ۷۰۰ سال قبل باز می‌گردد و بر اساس روایت‌های محلی یکی از خان‌های ایل قشقایی به نام «ولی‌خان» این روستا را بنا کرده است؛ به همین دلیل اهالی این منطقه به ترکی قشقایی سخن می‌گویند. در روستای هوره جاذبه‌های تاریخی و طبیعی متعددی وجود دارند؛ دیدنیهایی که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده‌اند.

پل سنگی هوره یکی از دیدنیهای روستا است که دو روستای هوره و سوادجان را به یک‌دیگر متصل می‌کند. پس از خرابی پل قدیمی هوره، ساخت این پل در سال ۱۳۳۷ آغاز شد و در سال ۱۳۳۸ به پایان رسید. این پل با هفت دهنه، به سبک معماری سنتی و با استفاده از مصالح سنگ تراش و سیمان ساخته شده است.

قلعه هوره در نزدکی روستای هوره با قدمتی که به ۷۰۰ سال قبل در مکانی بالای رودخانه زاینده‌رود و مشرف به پل سنگی هوره وافع شده است. این قلعه در دوره صفوی برای اخذ مالیات از مسافران و کاروان‌ها استفاده می‌شد و امروزه از هفت برج این بنا تنها دو برج آن به‌جای مانده‌اند و بخش‌های زیادی از مجموعه تخریب شده است.

کپی لینک

روستای سواد جان

  • فاصله از پل تاریخی زمان خان: ۱۰٫۷ کیلومتر (۱۶ دقیقه)
  • آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهرستان سامان (مشاهده روی نقشه)
روستای سواد جان

منبع عکس: خبرگزاری مهر. عکاس: ناشناس

روستای سوادجان در حاشیه محور اصلی رودخانه زاینده رود یکی از زیباترین روستاهای اطراف پل زمان خان است که با وجود قابلیت‌های فرهنگی، بافت روستا، اکوتوریبسم (گردشگری طبیعت) و باغ‌های سرسبز در کنار رودخانه، به‌هیچ‌وجه نباید بازدید از آن را از دست بدهید. روستای سوادجان شامل دو بافت قدیم (با قدمتی از دوره صفوی و بیش از ۶۰۰ سال) و جدید می‌شود.

روستای سوادجان از سطح دریا ۱۹۰۰ متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن در بهار و تابستان مطبوع و دلپذیر و در زمستان، سرد و خشک است. ساکنان امروزی روستای سوادجان، از اعقاب قزل باشان شاهسون هستند. آن‌ها پس از انتخاب اصفهان به پایتختی، همراه شاه عباس صفوی از آذربایجان به این ناحیه مهاجرت کردند و روستای سوادجان را پدید آوردند. مردم روستای سوادجان به زبان آذربایجانی سخن می‌گویند و جمعیت آن حدود ۱۸۰۰ نفر است. از دیدنی‌های سوادجان می‌توان به باغ‌های گردو، بادام، هلو، انگور، توت، سیب، زردآلو، گیلاس و آلبالو، خانه‌های قدیمی روستا، امامزاده سلیمان، قرآن دست‌نویس با عمر ۲۰۰ سال و دالان‌های تاریخی روستا اشاره کرد.

کپی لینک

قلعه چالشتر

  • فاصله از پل تاریخی زمان خان: ۱۹ کیلومتر (۱۸ دقیقه)
  • آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهر کرد، ناحیه چالشتر (مشاهده روی نقشه)
قلعه چالشتر

منبع عکس: mihmansho.com. عکاس: ناشناس

قلعه چالشتر یا قلعه خدا رحم خان با قدمتی از دوره قاجار از مهم‌ترین جاهای دیدنی شهر کرد است که در ناحیه چالشتر قرار دارد. این مجموعه توسط خدارحم خان بنا شد و از دو بخش حیاط بیرونی و اندرونی تشکیل می‌شود. طبقه اول به‌عنوان انبار استفاده می‌شد و طبقه دوم برای پذیرایی از مهمانان طراحی شده بود.

قلعه چالشتر در دوره قاجار ساخته شده و از ابینه تاریخی مهم شهر کرد است که تلفیقی از هنر ایرانی اروپایی را به نمایش می‌گذارد

مجموعه تاریخی چالشتر، شامل سردر سنگی، خان‌نشین، اندرونی، حمام، انبارها و اصطبل‌ها می‌شود. قلعه عیانی و خان‌نشین این مجموعه تاریخی دارای ۳۸ ستون سنگی با سر در و ایوان است. نقوش افسانه‌ای و اسطوره‌ای، زندگی روزمره، گل و گیاه، گل و گلدان، گل و مرغ، نقوش پیچش گیاهی و نقوش فرشته به‌صورت ماهرانه و زیبایی در این مجموعه خلق شده و در برخی موارد به‌صورت برجسته حجاری شده‌اند.

قلعه چالشتر و مجموعه تاریخی آن به‌همراه خانه ستوده چالشتری دارای تزیینات بسیاری هستند و در طراحی بنا و تزیینات آن می‌توانید تلفیقی از هنر ایرانی اروپایی را مشاهده کنید. این بنای تاریخی ارزشمند در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده و میزبان تعدادی موزه با نام‌های موزه مردم‌شناسی چالشتر، موزه حمام خان چالشتر و موزه آثار سنگی چالشتر است.

کپی لینک

روستای مارکده

  • فاصله از پل تاریخی زمان خان: ۲۹٫۳ کیلومتر (۴۲ دقیقه)
  • آدرس: استان چهار محال و بختیاری، شهرستان سامان (مشاهده روی نقشه)
روستای مارکده

منبع عکس: virgool.io. عکاس: ناشناس

روستای تاریخی مارکده در پیچ‌ و‌ خم‌های زاینده‌رود قرار دارد و موقعیت آن نسبت به رودخانه به‌گونه‌ای است که زاینده‌رود از هر طرف دیده می‌شود و به نظر می‌رسد که روستا با این رودخانه مهم احاطه شده است. به‌علاوه باید بدانید که این بخش از زاینده‌رود، پرآب‌ترین بخش آن محسوب می‌شود. مارکده درست روبه‌روی روستای قوچان قرار دارد. این دو روستا با توجه به موقعیت جغرافیایی خود در پایین کوه و مجاور رودخانه، در روزهای تعطیل میزبان گردشگران بسیاری هستند و خانه‌های محلی بسیاری برای اقامت در آن‌ها وجود دارد. رفتینگ و قایق‌سواری از جمله تفریحاتی هستند که می‌توانید در این روستا به آن‌ها بپردازید.

اگر از پل زمان خان دیدن کرده‌اید، نظرات خود را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

نویسنده: نگین توکلی

سوالات متداول

  • پل زمان خان کجاست؟

    ۲۷ کیلومتری شمال شهر کرد و ۵٫۲ کیلومتری شهر سامان

  • بهترین زمان سفر به پل زمان خان کدام فصل است؟

    بهار و تابستان

  • در اطراف پل زمان خان چه امکاناتی وجود دارد؟

    اقامتگاه، سرویس بهداشتی، فروشگاه‌های خرید سوغات، آلاچیق کنار رودخانه، چایخانه، پاركینگ، سكوی نشیمن، آب آشامیدنی، تجهیزات جهت بازی كودكان و فضای سبز

  • محبوب‌ترین فعالیت تفریحی گردشگارن در پل زمان خان چیست؟

    رفتینگ

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات