- مدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان لرستان، شهر خرم آباد، جنوب شهر خرم آباد، ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک، انتهای خیابان تمدن
استان لرستان از جمله نواحی آبخیز ایران به شمار میرود؛ وجود رودخانههای خروشان و پرآب در آن، سبب شکلگیری پلهای متعددی در لرستان شده است؛ پل شکسته خرم آباد یکی از پلهای قدیمی لرستان که به نام پل شاپوری نیز شهرت دارد و بهعنوان یک اثر تاریخی برجسته، از جمله جاهای دیدنی خرم آباد محسوب میشود.
در مورد پل شکسته خرم آباد بیشتر بدانید:
پل شکسته خرم آباد کجاست؟
- آدرس: استان لرستان، شهر خرم آباد، جنوب شهر خرم آباد، ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک، انتهای خیابان تمدن (مشاهده روی نقشه)
منبع: ammi
پل شکست خرم آباد در زبان لری به نام «طاق پیل اشکهسه» شناخته میشود. پل شکسته، از جمله شاهکارهای معماری دوره ساسانیان به شمار میرود که تا به امروز پابرجا باقی مانده است. این پل، از جمله بزرگترین پلهای سنگی ایران است که با نام پل شاپوری نیز شهرت دارد و در ضلع جنوبی قلعه فلک الافلاک، در جنوب شهر خرم آباد لرستان قرار دارد. طول این پل در گذشته به ۲۳۰ متر میرسید و حدود ۲۸ چشمه طاق داشت؛ هر چند، امروزه تنها پنج چشمه طاق آن باقی مانده است. پل شکسته خرم آباد در سال ۱۳۵۴ شمسی در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۱۰۵۸ به ثبت رسید؛ اما از لحاظ گردشگری، به آن بیتوجهی شده است.
تاریخچه پل شکسته یا پل شاپوری
منبع: ammi
همان طور که از نام پل شاپوری خرم آباد میتوان متوجه شد، این پل از جمله بناهای متعلق به دوره ساسانیان است. باور بر این است که شاپور اول ساسانی که از سال ۲۴۱ تا ۲۷۲ حکمرانی میکرد، دستور ساخت این پل را داده است. در فاصله یک کیلومتری از پل شاپوری، قلعه فلک الافلاک قرار دارد؛ کارشناسان و باستانشناسان باور دارند که این دو بنا همزمان با یکدیگر ساخته شدهاند.
پل شاپوری که امروزه به سبب تخریبهای صورت گرفته روی آن بر اثر عوامل طبیعی، بهعنوان پل شکسته شناخته میشود، از بزرگترین پلهای سنگی ایران به شمار میرود؛ در زمان ساسانیان، از پل شاپوری برای عبور کاروانیان و سپاهیان ایرانی از شوش بهسمت هگمتانه یا همدان امروزی استفاده میشد. این پل برجسته، زمانی غرب استان لرستان را به شرق آن متصل میکرد و از آنجا نیز استان لرستان به خوزستان و تیسفون، پایتخت ساسانیان، دسترسی داشت. نکته اعجاب انگیز دیگر درباره پل شاپوری یا پل شکسته این است که تماما از سنگ ساخته شده است.
معماری و ساختار پل شکسته
منبع گوگل مپ: عکاس: Ali_Rameshkhah
پل شکسته خرم آباد، ۲۳۰ متر طول و ۲۸ چشمه طاق داشت؛ ارتفاع پل به حدود ۱۱ متر میرسد. چشمه طاقهای پل بهصورت جناغی ساخته شدهاند؛ سبکسازی پل در قسمت طولی پل و در زیر روگذر پل صورت گرفته است. پایههای پل و همچنین موجشکنهای آن نیز در بهصورت لوزی ششضلعی و از سنگ ساخته شدهاند. پل شکسته خرم آباد دارای ۲۷ پایه بوده که سطح هرکدام از آنها حدود ۶۰ متر و فاصله آنها از یکدیگر بیش ۷/۵ متر بوده است.
از ۲۸ چشمه طاق پل شاپوری تنها پنج عدد باقی ماندهاند
از جمله مصالح به کار رفته در پل شکسته خرم آباد میتوان به سنگ، ملاط گچ و ساروج اشاره کرد. در چشمه طاقها از سنگقلوههای رودخانه و لاشه سنگها استفاده شده است. برای ساخت پایههای پل نیز سنگهای پاکتراش به کار گرفته شدهاند. کف پل، بهصورت سنگفرش و از جنس سنگ بلوک قرمز است که در اثر فرسایش، از حالت کادر بودن خارج شدهاند. از ۲۸ چشمه طاق پل شاپوری، تنها پنج عدد آن سالم باقی ماندهاند و مابقی در گذر زمان، بر اثر عوامل طبیعی تخریب شدهاند.
شرایط بازدید از پل شکسته خرم آباد
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Ali_Rameshkhah
برای بازدید از پل شکسته خرم آباد کافی است به انتهای خیابان تمدن خرم آباد بروید. در تمام ساعت شبانهروز میتوان از این شاهکار تاریخی بازدید کرد و نیازی به تهیه بلیط نیست. دسترسی آسان به وسایل حمل و نقل عمومی در نزدیکی پل، سبب شده است تا بازدید از آن برای همه افراد راحت باشد. علاوه بر این، در دو سمت پل، کافه و رستورانهایی وجود دارند که میتوان در آنجا استراحت کرد و از نوشیدنی و غذاهای مختلف لذت برد.
بهترین زمان بازدید از پل شکسته خرم آباد
منبع: bestfarsi
برای سفر به خرم آباد و بازدید از جاذبههای گردشگری آن باید فصل بهار را انتخاب کرد. در این موقع از سال و بهخصوص ماه اردیبهشت، خرم آباد بسیار دلنشین و تماشایی است و خنکای هوا، گردش و بازدید از جاهای دیدنی خرم آباد را دلپذیرتر میکند؛ در میان فصلها، پاییز نیز بهواسطه هوای معتدل و طبیعت زیبایی که بههمراه دارد، از زمانهای مناسب برای بازدید از خرمآباد به شمار میرود. در فصل تابستان، هرچند تابش مستقیم آفتاب در ظهر ممکن است برای گشتوگذار کمی آزاردهنده باشد، دمای هوا معتدل است و در سایر اوقات روز دمای کاملا مطلوبی در انتظار شما است. دمای خرم آباد در گرمترین موقع سال یعنی اواسط مرداد تا اواسط شهریور به حدود ۲۵ تا ۲۶ درجه سانتیگراد میرسد.
اگر تمایل دارید که در زمان خلوتتری به شهر خرم آباد سفر کنید باید فصل زمستان را انتخاب کنید. در این فصل، خبری از سرسبزی همیشگی لرستان نیست و از تعداد گردشگران بهطور چشمگیری کاسته میشود.
جاهای دیدنی اطراف پل شکسته
منبع: isna
لرستان و مرکز آن یعنی خرم آباد، سرزمینی تاریخی مملو از جاهای دیدنی است. علاوه بر این، خوش آبوهوا بودن و طبیعت چشمنواز خرم آباد، سبب شده است تا جاهای دیدنی طبیعی زیادی نیز در آن وجود داشته باشد.
قلعه فلک الافلاک
- آدرس: استان لرستان، خرم آباد، خیابان امام خمینی (۱۲ برجی)، قلعه فلک الافلاک (مشاهده روی نقشه)
قلعه فلک الافلاک یکی از معروفترین آثار تاریخی خرم آباد به شمار میرود. قلعه فلکالافلاک در بالای تپهای تاریخی و در مرکز شهر قرار دارد. احتمال میرود که این قلعه همانند پل شکسته، در قرن سوم میلادی و به دستور شاپور اول ساسانی ساخته شده است. قلعه فلکالافلاک مساحتی بالغ بر ۵,۳۰۰ متر دارد؛ از سنگ، آجر، خشت و ملاط گچ و آهک ساخته شده است و امروزه از آن بهعنوان موزه فلکالافلاک استفاده میشود؛ این موزه دارای بخشهای مختلفی همچون باستانشناسی، هنرهای سنتی و مردمشناسی است.
گرداب سنگی
- آدرس: استان لرستان، خرم آباد، بافت مرکزی و قدیمی شهر، درون میدان تختی (مشاهده روی نقشه)
منبع: صفحه اینستاگرام گردشگری تاو؛ عکاس: ناشناس
گرداب سنگی که به نام «گرداوبردینه» نیز شناخته میشود، سازهای به جامانده از دوران حکومت ساسانیان است. همانند پل شکسته خرم آباد، به کارگیری سنگ و ساروج در ساخت گرداب سنگی را میتوان مشاهده کرد. این سازه بهصورت مدور است و دیوارهای بزرگ از جنس سنگ دارد. در قدیم، برای سیراب کردن زمینها و استفاده از آسیابهای آبی از گرداب سنگی استفاده میشد.
پل گپ
- آدرس: لرستان، خرمآباد، خیابان مجاهدین اسلام، جنب پارک شهر (مشاهده روی نقشه)
پل گپ در زبان لری بهمعنای پل بزرگ است؛ این پل به نام پل صفوی نیز شناخته میشود که متعلق به همین دوره صفوی است. پل گپ روی رودخانه خرمرود و در مرکز شهر خرم آباد قرار دارد و در زمان شاه سلطان حسین صفوی ساخته شده بود؛ طول پل صفوی به بیش از ۳۵۰ متر میرسد و برخلاف پل شکسته، از ملاط آهک و گچ ساخته شده است و پایههای آن نیز از آجر هستند.
مناره آجری خرم آباد
- آدرس: استان لرستان، خرم آباد، محله قاضی آباد، پارک شقایق (مشاهده روی نقشه)
منبع: شیدرخ تراول؛ عکاس: ناشناس
مناره آجری خرم آباد، سازهای استوانهای شکل است؛ سازه مناره آجری روی سکویی سنگی بهشکل هندسی مکعب مربع قرار دارد. کاربرد این بنا در گذشته، راهنمایی و دیدبانی بود. این سازه بهعنوان راهنمای کاروانها عمل میکرد و از آن برای نگهبانی از شهر نیز استفاده میشد. ارتفاع مناره آجری خرم آباد به حدود ۳۰ متر میرسد و برای رسیدن به پشت بام آن باید ۹۹ پله را پشت سر گذاشت. مناره آجری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نویسنده: علی محمدپناه
عکسهای گالری از ویکیمدیا (عکاسان: dimond queen، کیانا مدنی، مهدی محرابی)
سوالات متداول
پل شکسته خرم آباد کجاست؟
ضلع جنوبی قلعه فلک الافلاک در جنوب شهر خرم آباد
نام دیگر پل شکسته خرم آباد چیست؟
پل شکسته با نام پل شاپوری نیز شهرت دارد و در زبان لری به نام «طاق پیل اشکهسه» شناخته میشود
پل شکسته خرم آباد در کدام دوره تاریخی ساخته شده است؟
ساسانی
طول پل شکسته چقدر است؟
طول این پل به ۲۳۰ متر میرسید و حدود ۲۸ چشمه طاق داشت؛ هر چند، امروزه تنها پنج چمشه طاق آن باقی مانده است.