سپید دشت، شهر آبشارهای لرستان
سپید دشت یکی از شهرهای غرب ایران و از توابع شهرستان خرمآباد است.راهآهن تهران-جنوب از این شهر عبور میکند. سپید دشت دارای طبیعتی زیبا با کوهستانهای اطرافش است. فاصله این شهر با خرمآباد در حدود حدود ۸۰ کیلومتر است.
سپیددشت شهر آبشارها و مسیرهای ریلی زیبا است وصدای سوت قطار داخل کوهها، دشتهای مملو از درخت و رودهای جاری از زیباییهای این منطقه است. مسیر ریلی سپیددشت بهخاطر دارا بودن کوههای زیبا و سرسبز زاگرس، دشتهای بزرگ، انواع درختان و رودهای پر تلاطم و خروشان، یکی از زیباییهای طبیعت محسوب میشود که آدمی را برای سفر به این شهر با قطار وا میدارد.
آبشارهای بیشه، تاف، گریت، شوی و غیره از آبشارهای نزدیک به سپیددشت هستند که طبیعتی زیبا را در این منطقه خلق کردهاند. در ادامه به توضیح بیشتر این آبشارها میپردازیم.
آبشار بیشه
ایستگاه راهآهن بیشه بهخاطر داشتن آبشاری زیبا از دیدنیترین ایستگاههای راهآهن ایران محسوب میشود. آبشار بیشه با ارتفاع ۴۸ متر و عرض تاج ۲۰ متر بههمراه جنگلهای بلوط روستای بیشه، هوایی خنک و طبیعتی سرسبز را آفریده است.
بهمنظور اقامت در این روستا اقامتگاههایی چوبی زیر درختان سرسبز بلوط وجود دارد که در این اقامتگاهها میتوان صدای رودها و چشمههای پرتلاطم را شنید و لذت برد.
آبشار نوژیان
این آبشار در ۵۱ کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد قرار دارد و یکی از زیباترین و مرتفعترین آبشارهای ایران به شمار میآید. ارتفاع آبشار ۹۵ متر و عرض تاج آن حدود ۵ متر است. رودهای پرتلاطم و شفاف برفراز صخرهها، میتواند مقدمات شنا را برای شما مهیا کند.
این آبشار از بالای کوه تاف، جاری میشود و گردشگاه جنگلی نوژان را در بالای کوه به زیباترین مکان برای استفاده از آب و هوای کوهستانی و گردشگری و گذراندن یک روز زیبا تبدیل کرده است.
انواع گیاهان دارویی در کوه تاف رویش میکند و در طول سال، بهخصوص در فصل پرآبی آبشار نوژیان، عده زیادی از مردم بهمنظور تماشای آبشار زیبای نوژیان و برای جمع کردن گیاهان دارویی به این منطقه رهسپار میشوند.
از خرمآباد به گردنه نوژیان میتوان به آبشار نوژیان راه یافت. جاده دسترسی به این آبشار جاده آسفالته است، همچنین با قطار و با اندکی پیادهروی، میتوان به دیدار این آبشار رفت.
آبشار گریت یا هفت چشمه
آبشار گریت با ارتفاع ۱۵ متر و عرض تاج ۱۷ در در روستای گریت قرار دارد که نام های دیگر آن آبشار هفت چشمه یا سرکانه بوده و یکی از زیباترین آبشارهای لرستان است که در منطقهای صعبالعبور و کوهستانی و در فاصله ۳۰ کیلومتری ایستگاه راهآهن سپید دشت واقع شده است.
بهترین زمان سفر به روستای گریت و لذت بردن از آن فصلهای بهار و تابستان است که آب و هوای خنک و معتدل و طبیعتی زیبا دارد.
آبشار هفت چشمه در میان درهای مملو از درختان بلوط، زالزالک و مو قرار دارد. بهمنظور دستیابی به این آبشار باید از روستای گریت در طبیعت زیبا تقریبا یک ساعت به پیادهروی بپردازید. لازم به ذکر است که بهمنظور رساندن گردشگران تا نزدیکی آبشار، جادهای ماشینرو احداث شده است تا درصورت عدم پیادهروی در مسیر رودها و صخرهها بتوان از این جاده استفاده کرد.
در فصل بهار سپید دشت یکی از زیباترین نقاط جهان محسوب میشود و کوهها، جنگلهای بلوط، رودخانهها و آبشارهای انبوهی در پیرامون آن وجود دارد.
دو رودخانهای که از این شهر میگذرد، سزار (تیره) و زز نام دارد که در انتهای شهر سپیددشت با هم پیوند میخورند (به زبان محلی به آن دو آب گفته میشود) و رودخانهای واحد را تشکیل میدهند که ادامه رودخانه سزار بوده و سرانجام به طرف خوزستان جریان مییابد. البته رودخانه زز آنچنان از زلالی برخوردار است که همه گردشگران را به آبتنی در این رودخانه تشویق میکند.
رودخانه زز-سزار
مکانهای تفریحی زیادی در پیرامون سپیددشت وجود دارد که عبارتاند از: دره اناران، کومو، رونه، بوتک، گازه، خشکی، آبسرده، کسمت، چلقادی، امارت، باکش و غیره.
پارک ساحلی سپیددشت از دیگر مکانهای گردشگری و طبیعی سپیددشت است که در محل پیوند دو رودخانه زز و تیره ساخته شده و مثل یک شبهجزیره، از سه جهت توسط آب محاصره شده است و تنها از یک جهت به خشکی راه دارد و بهوسیله پلی به سپیددشت متصل میشود.
این پارک طبیعتی زیبا و کوهستانی دارد و همچنین رودخانهها و جنگلهای طبیعی سرسبز در پیرامون خود داشته که باعث ایجاد فضای زیبا و یگانه بهمنظور گذراندن اوقات فراغت ساکنان سپیددشتی و جلب توریست شده است.
مردم شهر سپیددشت اکثرا به زبانهای لری بالاگریوهای و لری بختیاری صحبت کرده و بیشتر آنها از ایل پاپی و بختیاریهای چهارلنگ هستند. طایفههای گوناگونی مانند فولادوند، گراوند، لت کله، کرنوکر، خاج خورده، گرپی، حاجیوند، سالاروند، خورشیدوند، پاپی، خانجمالی و … در این شهر مستقر هستند. بیشتر مردم سپید دشت به کارمندی و مغازهداری مشغول هستند، اما کارهایی در زمینه زنبورداری، پرورش ماهی قزلآلا، کشاورزی و دامداری انجام میدهند.
قرار گرفتن بر مسیر راهآهن تهران-جنوب یکی از خصوصیات بارز شهر سپیددشت است که حتی از علتهای عمده تشکیل این شهر شده است. سپیددشت در محدوده ادارهکل راهآهن لرستان و کیلومتر ۹۸۱+۵۰۷ محور تهران-خرمشهر قرار دارد. سپیددشت سومین ایستگاه از دورود است که در فاصله ۴۲ کیلومتری آن قرار دارد. همچنین یازدهمین ایستگاه تا اندیمشک بوده و ۸۳۷/۱۶۶ کیلومتر از آن فاصله دارد. از نظر تقسیمات خط، این ایستگاه در محدوده حوزه ۱۱ و قطعه ۳۱ قرار دارد. ایستگاههای اطراف آن از طرف شمال، بیشه با فاصله ۳۲۹/۱۳ کیلومتری و از طرف جنوب چمسنگر با فاصله ۹۹۵/۱۷ کیلومتری است.
سپیددشت بهعنوان گلوگاهی بین شهرهای خرمآباد، دورود، منطقه شولآباد الیگودرز و اندیمشک قرار گرفته است. زیستگاه ماهی کور که فقط در منطقه سیرم واقع در استان لرستان و منطقهای از کشور استرالیا واقع است، در نزدیکی این شهر قرار دارد.
موقعیت شهر سپیددشت روی نقشه