جنگل های شمال در معرض نابودی
در حال حاضر اطلاعات مشخصی در رابطه با اینکه چه مساحتی از جنگلهای شمال مورد تجاوز قرار گرفته و چه میزان برداشت از درختان در قالب قاچاق چوب انجام شده است، در دسترس نیست و علت آن هم به موضوع نبود نظارت و برنامه مدون برای جنگلها برمیگردد.
به گفته سید احسان ساداتی عضو هئیت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در حال حاضر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی مازندران با کمک ادارهکل منابع طبیعی با تدوین برنامههایی بهدنبال ارزیابی مناطق دارای طرح و مدیریت جنگلداری و مکانهای آسیب دیده است.
مناطقی که طرح جنگلداری در آن ارائه نشده یا قسمتهایی که به خاطر شرایط خاص کنار گذاشته شد، با ارزیابی درست، وضعیت کنونیشان مشخص خواهد شد.
متخصصان حوزه جنگلداری طرحهای جنگلداری را تهیه و تدوین کرده که در طرح کتابچه، نقشه منطقه و موجودی جنگل بهلحاظ حجم، تراکم، گونههای جنگلی، ترکیب گونهها و ساختار جنگل که بر اساس زمانبندی بوده مشخص شده است که با پیادهسازی آن، جنگل حالت پویایی و پایداری را تحت عنوان توسعه پایدار حفظ میکند.
پوشش گیاهی جنگلهای غرب کشور بیشتر بلوط بوده و همچنین این جنگلها مخروبه هستند به همین دلیل از این جنگلها بهرهبرداری نشده و بیشتر روی جنگلهای شمال بهرهبرداری خواهد شد. اما طرحها تاکنون به اهداف اصلی خود نرسیده است.
رئیس بخش تحقیقات منابع طبیعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی مازندران با بیان اینکه قرار نیست با تفکر اینکه تا ۵ سال بعد به جنگل نیاز نداریم از آن برداشت نادرست کنیم، یادآور شد:
باید پایداری و موجودی جنگل حفظ و با توجه میزان رویش مثلا ۲۰ تا ۳۰ درصد آن برداشت و مابقی بهعنوان موجودی باقی بماند، این امر باعث میشود در دراز مدت جنگل به اوج فرایند تکاملی اکوسیستمی خود برسد.
عدم پایبند بودن به تعهدات باعث از بین رفتن پویایی جنگلها شده و زمینه را برای نابودی جنگلها آماده میکند.
برخی از مناطق هیرکانی شمال شیب بیش از ۷۰ درصد دارند که نسبت به جنگلهای اروپا صعبالعبورتر هستند، این نوع مناطق بهعنوان جنگلهای حفاظتی مطرح است و هیچگونه تصرفی نباید در آن صورت گیرد.
طبق مصوبه ۵ سال اخیر طرح تنفس، نمیتوان از جنگل بهرهبرداری کرد و نرسیدن به اهداف اصلی طرح جنگلداری مربوط به قبل از اجرایی شدن این قانون است.